Serbia: Loznica City – Further ‘Rabies Necessary’ Killings By Hunters and Shinters Acting Under Orders From Government.

*****  UPDATE 03/06/10 –

The veterinary investigation shows that the dog in the photographs below was beaten, that both his front legs were violently fractured.
The main cause of his death was suffocation due to being hung as shown, – in public – in the park where he has lived since he was sterilised.

The activist who cared for this dog is in hospital with a heart condition after witnessing this to the animal which he looked after.  And why the killing ? – allegedly because of rabies –  all strays must be killed.

Update ends.

———————————————————————————————-

Original Story:

Pictures have just arrived from Loznica, where a dog belonging to a local animal welfare activist has been killed.  It is suspected that either shinters or hunters did this.

 

The man who saw this done to his dog has had to be taken to hospital with heart problems.

The ‘official’ answer to this from Zvonimir Rot ,on behalf of Mr. Micovic states that the killing of dogs and cats is necessary as a method of prevention and the dispersion of rabies.  It continues that dogs and cats must be killed immediately on the streets in areas where rabies is present.

E mail contact details are left on the mail below in order that people can send messages to those authorising the killings if they so wish.

————————————————————————————————- 

From: *Zvonimir Rot* <zvonimir.rot@minpolj.gov.rs <mailto:zvonimir.rot@minpolj.gov.rs>>
Date: 2010/6/1
Subject: Odgovor na PITANJE

To: radavolizivotinje@gmail.com <mailto:radavolizivotinje@gmail.com>
Cc: Uprava za veterinu <vetuprava@minpolj.gov.rs <mailto:vetuprava@minpolj.gov.rs>>, Zoran Micovic <zoran.micovic@minpolj.gov.rs <mailto:zoran.micovic@minpolj.gov.rs>>

Поштовани грађани Лознице и Бање Ковиљаче,
 Поводом појаве беснила на Вашој територији и упућеног дописа у име Др Зорана Мићовића желим да вaс обавестим следеће:
 Поштујући Закон о ветеринарству и Правилник о утврђивању мера за рано откривање, дијагностику, спречавање ширења, сузбијања и искорењивања заразне болести беснила и начину њиховог спровођења, када се на основу дијагностичког испитивања потврди присуство болести, Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде доноси Решење о проглашењу зараженог и угроженог подручја и налаже мере у истим.
 Као једна од мера налаже се лишавање живота паса и мачака луталица, што је у складу и са Законом о добробити животиња који прописује, да се ради спречавања ширења, сузбијања и искорењивања заразних болести животиње могу лишити живота, чак и на јавним местима.
 Све друге мере се односе на власничке псе и мачке.

На основу члана 6. Закона о ветеринарству власник, односно држаоц животиња је дужан да се стара о здрављу и добробити животиња  и да предузме све мере заштите здравља животиња ради спречавања појаве и ширења заразних болести животиња и зооноза. Беснило је нарочито опасна заразна болест и зооноза. Као мера спречавања ширења ове болести обавезна је вакцинација паса и мачака, старијих од три месеца, и касније ревакцинација на годишњем нивоу. Тако се једино може спречити ланац преношења вируса са дивљих животиња, у овом случају лисица, на псе и мачке, и наравно на људе. Животиње познатих власника, осим што имају познати здравствени статус на беснило, у зараженом и угроженом подручју морају имати и контролисано кретање, тако што се мачке држе у безбедно ограђеном простору, а пси при извођењу у шетњу морају ићи на повоцу и са брњицом.

Пси и мачке луталице, осим што имају непознат здравствени статус, њихово кретање нити је могло нити може бити праћено, те веома лако могу бити преносиоци болести ако дођу у контакт са бесном лисицом, те је стручно и оправдано лишити живота те животиње.

У циљу искорењивања ове болести, и уз помоћ предприступних (ИПА) фондова Европске Уније, почело се са реализацијом  вишегодишњег пројекта оралне вакцинације лисица.

Борба са беснилом је тешка и дуготрајна, али Управа за ветерину спроводи све законске и стручне мере како би била и успешна и са што мање последица по здравље и добробит животиња, а наравно и самих људи у околини.

Срдачан поздрав

Звонимир Рот

Zvonimir Rot
Viši savetnik
Uprava za veterinu
Ministarstvo poljoprivrede,
Šumarstva i vodoprivrede
Omladinskih brigada 1
B e o g r a d

Zvonimir Rot
Special adviser
Vetrinary directorate
Ministry of agriculture,
forestry and water managment
1 Omladinskih brigada
B e l g r a d e

Tel./Fax: +381 11 2602320

www.minpolj.gov.rs <http://www.minpolj.gov.rs/>
zvonimir.rot@minpolj.gov.rs mailto:zvonimir.rot@minpolj.gov.rs

————————————————————————–

Further to this we have a picture which again has arrived from Loznica.

This female dog was killed by having wood inserted into her vagina.

Her body was thrown into the local pound at Loznica city.

It is thought that this act is one of revenge by hunters.

Past links relating to Loznica city animal abuses:

https://serbiananimalsvoice.wordpress.com/2010/05/13/serbia-loznica-city-shelter-captured-stray-dogs-used-for-target-practice-by-local-hunters/

https://serbiananimalsvoice.wordpress.com/2010/05/18/serbia-180510-new-photographs-of-loznica-pound-animal-killings-and-conditions-at-city-dump-no-wonder-stray-animals-are-attracted/

https://serbiananimalsvoice.wordpress.com/2010/05/16/serbia-sample-letter-to-send-to-the-government-the-eu-commission-and-to-the-world-organisation-for-animal-health-the-oie-serbia-must-change-its-attitude-towards-stray-animals-and-willingless-to/

https://serbiananimalsvoice.wordpress.com/2010/05/11/serbia-loznica-city-pound-3-million-dinars-for-what-certainly-not-for-animal-welfare-politicians-maybe/

https://serbiananimalsvoice.wordpress.com/2010/03/09/serbia-many-cases-of-rabies-throughout-the-country-but-is-the-serbian-government-reporting-this-to-the-oie-world-organisation-for-animal-health-as-they-should-maybe-not/

https://serbiananimalsvoice.wordpress.com/2009/10/13/serbia-loznica-city-pound-death-camp-why-does-the-government-not-act-re-leskovac-city-policy-and-why-not-the-european-union-with-a-policy-for-stray-animal-welfare/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: