Serbia: Hunters First Wound a Pregnant Pig, Then Finally Kill Her by Driving Over Her in a Vehicle. And This is Done Outside of the Pig Hunting ‘Season’ by Hunters on A Bird Reserve Which They are Paid to Help Protect / Manage !

Below is a criminal charge made by Serbian campaigners against the hunters organisation `Jazovo`, Kikinda  and `Perjanica` Mokrin.  On a special reserve for the protection of birds, the hunters killed a wild, PREGNANT pig. 

The pig has been killed out of the hunting season, and she was killed by firstly being shot and wounded by a hunter, and then she was DRIVEN OVER by a car !

We are providing many pictures of the scene below.

Serbian law demands a break (cessation) period for the hunting of female pigs (sows), especially if they are pregnant.  The hunters have ignored this legislation and have killed the pregnant pig on a special reserve for wild birds which is known as Ottis tarda.

We have been innformed that the hunters organisation `Perjanica` has a contract with Republic of Serbia for the region of Vojvodina and the protection of the special reserve, Ottis tarda.  The hunters have been awarded several million dinars for the care of Ottis tarda; but allegedly they informed the republic that there were 22 wild pigs in the area when in fact it is known by campaigners that there are only between 8 and 12.

In the past there have been many hundreds, but now the hunters are destroying everything for their ‘fun’.

The hunters organisation `Perjanica` also deals with Italian hunters who pay to be able to hunt quail. 

The hunters organisation `Perjanica` has a president named Petar Bugarcic; who it is alleged has been growing and selling wheat which is farmed on Ottis tarda, even thought the law calls simply for the area to be left as grass simply for use by ground nesting birds.  Also it is alleged that the regional secretariat for nature protection at Novi Sad has provided the hunters with a permit which must protect ground nesting birds; but again it is seen that these areas are being used for illegal wheat growing in order to make more money for certain persons.  It is understood that pesticides are often used on the reservation ( for the wheat production ?) and that the use of these has also killed many ground nesting birds.

—– Original Message —–

From: epar

To: tuzilastvokikinda@panline.net

Sent: Saturday, January 08, 2011 12:58 PM

Subject: Prijava OJT i MUP-u krivicno delo Krivolov 07.01.2011.g – Druga dopuna 06.01.2011. – Prijava organizovanja lova pogonom, na nedozvoljen nacin i na nedozvoljenom mestu i ubijanje suprasne krmace u SRP “Pasnjaci velike droplje” Mokrin, 04.01.2011.god.

OSNOVNO JAVNO TUŽILAŠTVO U KIKINDI

ul. Svetozara Miletića broj 1; 23300 Kikinda

e – mail : tuzilastvokikinda@panline.net

08.01.2011.god.

Predmet: Prijava krivičnog dela , nezakonit lov Čl. 276.st.4 i zlostavljanje i mučenje lovostajem zaštićene vrste (L. Sus Scrofa -, suprasna ženka) , kažnjivo po Čl.269.st.2 Krivičnog zakona RS

(celu prijavu koju smo uputili na PU Kikinda, videti dole )

Molimo za vase hitno postupanje, te davananje naloga policiji za prikupljanje obaveštenja zbog delikatnosti i hitnosti situacije kako tragovi ovog krivičnog dela ne bi “nestali”.

Hvala!

S poštovanjam

EPAR – OIPA Serbia / Alijansa za zaštitu prirode, prava životinja i  prava ljudi
24000 Subotica
ul. Matka Vukovića br. 9

epar@open.telekom.rs

epar-oipaserbia@hotmail.com

 ———————————————–

From: epar-oipaserbia@hotmail.com
To: inspekcija@ekoplan.gov.rs; inspekcija.zzs@nspoint.net; ekolog@vojvodina.gov.rs; stojnic@zzps.rs
CC: kabinet@ekoplan.gov.rs; danica.bacanovic@ekoplan.gov.rs; jasmina.jovic@ekoplan.gov.rs; beograd@zzps.rs

Subject: HITNA Dopuna PRIJAVE 05.01.2011.god. – Prijava organizovanja lova pogonom, na nedozvoljen nacin i na nedozvoljenom mestu i ubijanje suprasne krmace u SRP “Pasnjaci velike droplje” Mokrin, 04.01.2011.god.

Date: Wed, 5 Jan 2011 09:33:52 +0100

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja – Beograd

          –  Sektor za kontrolu i nadzor ,  Inspekcija

Pokrajinski sekretarijat za zaštitu zivotne sredine i održivi razvoj
         – INSPEKCIJA

Pokrajinski  zavod za zaštitu prirode  – Novi Sad

ul Radnička 20A

05.01.2011.god.
 
Predmet : DOPUNA PRIJAVE od 04.01.2011.g. (videti dole)
 
a po saznanjima do kojih smo dosli, da je suprasna krmaca od oko 120 kg. koja je ubijena dana 02.01.2011.god. u SRP “Pasnjaci velike droplje” nedaleko od strogog centra rezervata na lokaciji Milina Bara, prethodno ranjena i proganjana  2,5 km do Miline bare gde se sklonila u zbunje pred progoniteljima , koji su je i traktorima ganjali. Obzirom da je suprasna krmaca bila ranjena i izmucena , nisu mogli da je isteraju iz zbunja, pa su traktorima gazili zbunje i gazili nju pokusavajuci da je isteraju na cistinu. Sve to desavalo se na oko 250 metara od Miline Bare (zona A rezervata). Nakon ubijanja gazenjem , pucanjem,  zavezali su mrtvu zivotinju za traktor i vukli skoro 4 km po poljima do asfalta, do tkzv. “naftaskog puta” gde su je pretovarali i odvezli u selo i celim putem je ostao krvavi trag.
Prilikom vucenja svuda je ostao krvavi trag i po rezervatu, a pracenjem tog traga tacno se moze videti sta se desavalo na terenu kao i gde je suprasna krmaca pogodjena, kuda je bezala, gde se sakrila kao i tragovi traktora koji je gazio zbunje kod Miline Bare.
 
Krmacu su podelili Petar Bugarcic i Bali Bela, svakome po pola,  “bratski”.
 
Obzirom da je ovim postupkom prekrseno vise zakona, da je suprasna krmaca ubijena u vreme lovostaja, da nisu ispostovani propisi koji stite rezervat velikih droplji i to od strane upravljaca, da je divljac vucena sa rasipanjem krvi i drugih  produkata mrtve zivotinje mimo propisa, da nije veterinarski pregledana, da je potencijalno zarazena, da je lov odrzan bez lovne dozvole i propratnice itd..itd… molimo da inspekcija zivotne sredine  HITNO izadje na teren da ne bi doslo do unistavanja tragova. Rezervat je pod snegom i sve je vidljivo na licu mesta. U nedelju uvece 02.01.2011. godine palo je jos oko 1 cm novog snega ali tragove nije pokrio.
 
Prijavljujemo i da cuvarska sluzba rezervata nije reagovala iako je morala po zakonu i da upravljac nije podneo prijavu za krsenje Uredbe o zastiti SRP “Pasnjaci velike droplje”, sto mu je zakonska obaveza, posto je i sam ucesnik nedozvoljenih radnji..
 
Molimo i zahtevamo hitno postupanje nadlezne inspekcijske sluzbe, kako pokrajinske tako i republicke inspkekcije zivotne sredine jer ovo nije prvi put da se divljac u rezervatu ubija mimo propisa , u krivolovu, uz koriscenje zabranjenih sredstava za masovno ubijanje ptica (prepelica) , sto nijednom nije prijavljeno,  da smo mi, Udruzenje EPAR, vec prijavili masakr grlica koji se desio 26.08.2010.god kod Miline Bare  u kome je ucestvovao i Bali Bela , te nije poznato kako je moguce da Bali Bela ponovo lovi , da mu nije oduzeta lovna karta i oruzje niti je sprovedeno bilo kakvo postupanje prema njemu kao organizatoru tog lova na grlice sto cemo naknadno traziti da bi se utvrdili propusti u radu inspektora koji je postupao po toj prijavi. 
 
U prilogu dostavaljamo jednu fotografiju sa lica mesta gde se vide tragovi krvi a dostavicemo jos.
 
Apelujemo da svi vi, gospodo,  kojima se bezuspesno obracamo vise meseci unazad koji ne radite svoj posao po zakonu, “gledajuci  kroz prste” uz zloupotrebu sluzbenog polozaja, da pocnete da radite  jer za to primate platu , da se ovo bezumlje u rezervatu velikih droplji zaustavi jer ce velike droplje nestati . Par meseci unazad droplje nisu u rezervatu uopste , nema ih, pobegle su pred lovackim divljanjima na njihovom terenu i niko nista ne cini da se stanje popravi, naprotiv, stanje je sve gore.
 
Prijavljujemo i pokrajinskom zavodu za zastitu prirode cinjenicu da jos nijednom nije izneta hrana za velike  droplje, jer se ni ne zna gde su iako su sredstva za prihranu velikih droplji potrazivana i uplacena na racun LU Perjanice za te namene, kao i ranijih godina ali je nepoznato za sada na sta su ta sredstva i trosena. 
 

S poštovanjem

EPAR – OIPA Serbia / Alijansa za zaštitu prirode, prava životinja i  prava ljudi
24000 Subotica
ul. Matka Vukovica br. 9

epar@open.telekom.rs

epar-oipaserbia@hotmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: